1984

No Image Available
1984
 Автор: Джордж Оруел  Издателство: Фама  Година: 2016  Брой страници: 316  Език: Български
Описание:

Цена: 8 лв

Данни за закупуване:

Изабел Николаева

0894989758

Уинстън Смит работи в Министерството на истината в Лондон, град от държавата Океания. Неговото служебно задължение е да пренаписва новини от стари вестници, за да станат в съответствие с представяните от установената власт исторически факти, защото: “Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото”.

ГОЛЕМИЯТ БРАТ ТЕ НАБЛЮДАВА гласи надписът под безброй портрети, чрез видеоекрани всички граждани са под постоянен надзор, а Полицията на мисълта следи за всяко отклонение от официалната идеология, чиито основни постулати са:

ВОЙНАТА Е МИР
СВОБОДАТА Е РОБСТВО
НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА

Написан през 1948 г. романът на Джордж Оруел е класика и образец в жанра на антиутопията. Самостоятелното издание на “1984” излиза в поредицата Библиотека “Класика” на ИК “Фама”.

“1984” е книга-маяк, апология на свободата на словото в отпор на всички отклонения от нея, включително тези в демократичните общества.”
Стефан Нико

“1984” не трябва да се разглежда като изобличение на социализма. Тя изобразява перверзията, до която води централизираната икономика, перверзия, реализирана успешно при комунизма и фашизма.”
Джордж Оруел

“Оруел е големият морален авторитет на своето време.”
Джефри Уиткрофт, “Spectator”

1984
Scroll to top